top of page
Forfatters billedeKim Krogtoft

”Ledelse – det er enkelt ”

-  Og hvis vi tænker os om , ved vi det godt!


   

Jeg skulle som ny adm. dir. I Norske Lufttransport AS afholde et lederkursus for samtlige top- og mellemledere samt inviterede lokale fagforeningsledere. Kurset skulle over tre dage med senere opfølgning skabe en fælles platform for den ændringsproces, jeg havde sat i gang med bestyrelsens opbakning. 

Jeg indledte første kursusdag med at spørge forsamlingen:  

” Er der nogen af jer, der har opdraget børn op til og med teenagealderen ? ” 

Først lidt undren, men så var der straks adskillige, der markerede . Herefter meddelte jeg, at jeg desværre ikke kunne lære dem mere relevant om ledelse, og at kurset herefter var slut for dem. 

Efter en laaang kunstpause, vendte jeg så om, og spurgte forsamlingen om, hvorfor jeg mon havde indledt på den måde  

 Efter nogen tøven kunne jeg se ansigterne lyse op i grin, og vi fik herefter en god og lang debat om hvad god ledelse egentlig består af,  hvad lighederne er med børneopdragelse.

 Her var buddene hurtigt adfærd og egenskaber som:  kærlighed, tålmodighed, fasthed, tillid, ærlighed, mod, gode rammer, frihed under ansvar, støtte uanset fejl mv. 

Altså alle begreber fra skuffen med det gode lederskab bakket op af årelang forskning, praksis og udsagn helt tilbage til oldtiden.

Det blev så indledningen til et kursus, der efterfølgende fik god feedback, der både indeholdt relevant teori, cases og erfaringer fra praksis. Begrebet ”Lederskab i øjenhøjde” blev skabt her.    


Men kan Ledelse da overordnet koges ned til noget helt enkelt ? 

Den berømte norske adfærds psykolog,  professor Poul Moxnes har udtalt det meget kort:

”En god leder skal kunne være både far og mor” – Far viser vej og er streng men retfærdig. Mor er beskyttende og støtter” 

Med dette in mente kan det da påstås, at de fleste lærebøger i ledelse hermed er overflødiggjorte !

 Vi skal naturligvis anerkende forskning, og især anvendelse af nyere teknologi til f.eks. hjernescanning, så vi nu kan se direkte hvad der foregår i hjernen, når vi tænker og agerer. Over de sidste over 70 år har moden ofte bølget frem og tilbage mellem ”far holdninger” med rationelle discipliner lige fra ”Scientific Management” og til de emotionelle discipliner baseret på adfærdspsykologi moderne pædagogik mv. =”mor holdninger”  

I dag er det bredt anerkendt at ledelse er situations, person- og relations bestemt - og at den gode leder må beherske både faglige, strategiske og relationelle kompetencer og kunne flekse imellem dem hurtigt ved skiftende behov. 

Et bud på et universelt mål for ledelse 

 Den verdenskendte, amerikanske management guru, Michael E. Porter, udtalte på et arrangement i København, hvor jeg deltog, om målet med al lederskab : 

”Skabe langsigtet overlevelse og bæredygtig vækst”           

Omformuleret efterfølgende af mig mere primitivt:  

”Man skal så ”blot” gøre de rigtige ting, rigtigt på det rigtige tidspunkt og på den rette måde, så folk omkring én forstår, accepterer, følger og engagerer sig ”

Herefter må det så være op til den enkelte leder, og folk omkring med udgangspunkt i en bagvedliggende og helt nødvendig faglighed, at sikre den strategiske retning samt konkrete mål og rammer, der understøtter.

Det lyder måske naivt. Men det er her både tænkt, ment og seriøst enkelt .

Hvad er det da så, der ofte forhindrer os i at gennemføre ovenstående stringent ?     

I en kompleks verden og med en ofte stresset dagligdag, er det erfaringen her, at det betaler sig ind imellem at læne sig tilbage eller gå en tur i frisk luft og tænke efter, om der ikke ligger en sandhed i ovenstående, der er værd at stræbe efter. Eller mentalt hæve sig op i en helikopter og betragte verden og egen situation oppefra og få et bedre perspektiv på tingene. Måske prøve at glemme sig selv og egne ”plager” et øjeblik og forsøge at lege neutral konsulent for sig selv i det perspektiv.

Ved bevidst at tvinge sig selv til at glemme alle de besværlige detaljer og fokusere på det overordnede og enkle, ja så pibler nye løsninger ofte frem af sig selv. Igen må vi forudsætte at den rette ”faglighed” og konkrete viden om situationen er til stede. 

Bagefter kan de belæste så passende finde ud af hvilke teorier der passede ind her. 

I luftfarten kalder vi denne disciplin for ”Airmanship”. En pilot udviser godt Airmanship når, hun/han forstår situationen, bevarer roen og overblikket, træffer beslutninger (måske hurtigt og intuitivt) og kommunikerer klart. 

Samler op efterfølgende, giver og får konstruktiv feedback og sikrer fælles læring af situationen for videre fremdrift.  

Netop dette begreb, som rummer både det rationelle, faglige, (”Far”)  og det emotionelle (”Mor”), træner alle kommercielle piloter løbende i for at kunne beholde deres certifikat.  

Når først man har fået disse simple principper ind ”under huden” bliver ”Ledelse” egentlig ganske enkelt,…  i teorien i al fald!

Det vanskelige består først i at forstå og erkende disse grundlæggende adfærdspsykologiske mekanismer og siden i at få dem omsat til en indarbejdet praksis med faste rutiner og ikke mindst at udvise tilpas viljestyrke til at gennemføre i en presset dagligdag, også og især når ”bølgerne går højt” i mødelokalet.   

I Vivi Consult er vores ”Lederskab i øjenhøjde” koncept baseret på netop disse indsigter fra anerkendt teori men især fra mange års praksis. 


God fornøjelse! 



Venligst,


Stig Næsh Hendriksen 

Ledelsesrådgiver og partner

3 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Commentaires


bottom of page